Blog Schrijven, Hoe Doe Je Dat?

SEO webteksten of webpagina’s worden met elkaar verbonden Website Laten maken . Je kan de hyperlinks gebruiken om de bezoeker de weg te wijzen op je website. Daarnaast kan je verdieping aanbieden of uitleg geven. Ook kan je hyperlinks gebruiken voor actie buttons.


Hyperlinks springen er uit op een beeldscherm. Vaak komt dit door een opvallende opmaak door onderstreping of door ander kleurgebruik. Ze sturen het oog van de lezer en het wordt daarom als een uitnodiging gezien om wat nieuws op een website te ontdekken. Als eigenaar van een website kan je een thema uit diepen, verbreden of versterken. Ook zijn hyperlinks van groot nut als je een boodschap via verschillende kanalen wilt communiceren. Hoe zorg je dat hyperlinks een positieve gebruikerservaring opleveren? Hoe zorg je dat SEO webteksten goed geoptimaliseerd worden?


De 7 hyperlinks tips


  1. Geef sturing

  2. Stem het aantal hyperlinks af op het tekstdoel

  3. Geef hyperlinks een logische plaats

  4. Maak begrijpelijke linkteksten

  5. Wees duidelijk over de bestemming

  6. Geef houvast op de bestemmingspagina

  7. Overweeg interne links


1. Geef sturing om je SEO webteksten te verbeteren


Maak doordachte hyperlinks die passen bij of verwant zijn met het onderwerp van je SEO webtekst. Begin een SEO webtekst niet met een hyperlink. Je leidt een bezoeker dan direct van je pagina af. Start daarom eerst met het formuleren van je kern boodschap.


2. Stem het aantal hyperlinks af op het tekstdoel van je SEO webtekst


Waar je hyperlinks opneemt in een tekst en hoeveel, hangt samen met het doel en de boodschap die je wilt overdragen. In een een informerende tekst wil je in eerste instantie een boodschap overbrengen. Dat is een reden om terughoudend te zijn met het aantal links. Links leiden op dat moment af en triggeren de lezer om weg te klikken. Neem alleen een hyperlink op in het begin van een SEO webtekst als deze super relevant is en belangrijke duiding geeft aan het onderwerp van je pagina. Je zou eventueel ook een hyperlink kunnen plaatsen naar een Engelstalige vertaling van je eigen webtekst of naar een Engelse webtekst van een ander over het zelfde onderwerp.


Hyperlinks opsommen


Gebruik hooguit een of twee tekst hyperlinks per alinea. Als je het de lezer makkelijk wilt maken, dan overweeg je om de hyperlinks aan het einde van een SEO webtekst te plaatsen of in een opsomming buiten de tekst. Infographics lenen zich vaak ook voor opsommingen.



Als je SEO webteksten zijn gericht op conversie of een transactie, dan zijn hyperlinks in de tekst juist bijzonder effectief. De tekst is dan een middel om lezers zo snel mogelijk naar voordelen , acties en bestelknoppen te leiden. Op deze wijze gaat het aantal conversies omhoog en dat is goed voor je omzet.


3. adwords hulp een logische plaats in je SEO webteksten


Het is mogelijk om veel hyperlinks te plaatsen in de intro van je webtekst als inleiding voor een langere tekst elders op de website. Een andere optie is om de hyperlink te plaatsen in de tekst van de kop. Ook aan de onderkant van een SEO webtekst kan je een opsomming van relevante hyperlinks plaatsen. Overdrijf hier niet in en kijk ook op de mobiel of dit goed bruikbaar is.


4. Gebruik begrijpelijke teksten


De tijd van hyperlinks met de tekst lees meer of lees verder moeten we achter ons laten. Het is volstrekt onduidelijk wat de gebruiker van je website gaat aantreffen, als hij of zij de hyperlink gaat aanklikken.


Probeer als het kan een hyperlink tekst van meerdere woorden te maken. Op deze wijze zijn ze ook op de mobiel goed te gebruiken en heb je geen last van het ‘fat fingers’ verschijnsel. De woorden moeten de lading dekken, want dat is goed voor je SEO van de website. Gebruik zeker geen afbrekingen in hyperlinks.


5. Duidelijkheid over de bestemming


Leidt een link naar een andere pagina of gaat deze naar een andere online omgeving? En wat er gebeurt na de klik? Open zich een nieuw venster of niet? Als de link naar een externe site of PDF bestand leidt, is het slim om een nieuw venster te laten openen. Je website is dan op de achtergrond nog actief en dat maakt het makkelijker voor bezoekers om terug te keren naar jouw website.


6. Geef houvast op de landingspagina


Bezoekers willen houvast, ook nadat zij op de hyperlink hebben geklikt. Zorg er daarom voor dat de linktekst terugkomt in de kop van de tekst op de bestemmingspagina. Zo is het duidelijk, dat beide pagina’s over het zelfde of een verwant onderwerp gaan.


7. Voeg voldoende interne links toe aan je SEO webteksten


Zeker op een productpagina ziet een gebruiker in een oogopslag wat hij kan verwachten. Tevens zijn voldoende interne links fijn voor de zoekmachines zoals Google. Google struint namelijk het web af met Google bots. Deze bots crawlen het web af op zoek naar nieuwe pagina’s en content. Met een goede interne sitestructuur maak je het Google een stuk gemakkelijker. Dat beloont Google met een betere SEO ranking van je website.


8. Hyperlinks in longreads


Een longread of een journalistiek verhaal van minstens 2000 woorden zijn tegenwoordig populair. Zeker op een tablet zijn deze SEO webteksten prima te lezen. Auteurs van longreads denken goed na over hoe ze hun teksten presenteren. Ze gebruiken vaak een grotere interlinie en een rustige lay out, die het lezen vergemakkelijken. Hyperlinks staan in dit geval vaak subtiel in de tekst of in de marges op een zodanige wijze dat ze het lezen niet verstoren.


Linkbuilding uitbesteden


Linkbuilding is een arbeidsintensief proces, wat je meestal niet naast je normale werkzaamheden erbij kunt doen. Toch is het belangrijk, want het voegt nog steeds veel waarde toe aan je website. Mail of bel mij eens op om te vragen naar de mogelijkheden.


SEO & Content Marketing blogs


Wat is het belang van UX design voor SEO?
Conversies: Hoe schrijf je content met overtuigingskracht?
Scoren met SEO content: 10 gratis tips
WordPress SEO Checklist
Waarom user engagement belangrijk is voor SEO
Blog schrijven, hoe doe je dat?
Hoe maak je het verschil met social media?
SEO for WordPress Gids
Het optimaliseren van je Instagram account voor SEO


SEO expert Den Haag inhuren


Herman Geertsema is de eigenaar van SEO bureau Connect your World uit Den Haag. Hij is een ervaren SEO specialist & Content Marketing expert. Connect your World voert opdrachten uit in de regio Den Haag (Leiden, Delft), Amsterdam, Rotterdam, Utrecht & Breda. Kijk voor meer informatie over SEO & Content Marketing ook eens op mijn Facebook of Instagram account. Heeft u een vraag of wilt u mij inhuren als SEO specialist? Bel of mail mij.


SEO checklist


Kan je niet meer wachten? Neem dan deze SEO checklist door.